Zoet of zout, in de zomer mag er net dat ietsje meer. Dat weet ook Françoise. Haar motto: alles voor de sfeer. In dit seizoen waarin alle tinten goud kleuren en we mekaar onder de zon weer mogen opfleuren, doet het al eens deugd om lekker te doen waar je zin in hebt. En wat beter voor een onderonsje met familie en vrienden dan samen rond een taartje zitten? Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, dat is bekend, want als je taartjes deelt, dan deel je ook een moment.Laat je verleiden door ons aanbod zomerse taarten om te delen.
Onze zomerse quiches en hartige taarten
We hebben hartige taarten in alle vormen en smaken zodat iedereen wel zijn gading vindt in ons zomeraanbod. Kies je voor een lichte, frisse en krokante taart met zomergroenten?
Dan hebben we voor jou een taart met tomaten, knapperig bladerdeeg met een tipje mosterd en verschillende soorten smaakvolle tomaten (verkrijgbaar vanaf 4 augustus).
Nieuw deze zomer is onze courgettetaart met fijne schijfjes groene en gele biocourgette op een luchtige bodem van bladerdeeg met witte kaas en frisse tuinkruiden. De kers op de taart hier is onze huisgemaakte pesto (verkrijgbaar vanaf 7 juli).
Voor wie het wel wat meer mag zijn, hebben we onze rijke en smeuïge zomerquiches. Eén hap van onze frisse, zuiderse quiche met tomaat, mozzarella en basilicum en je waant je meteen in Italië.
Of ga je liever voor een quiche met aubergine en basilicum onder een laagje geitenkaas en gekonfijte tomaten? Een zonovergoten keuze die iedere zomerdag wel smaakt.
Zoete zomerse fruittaarten
Wat is er lekkerder dan een taart met zomerfruit? Ons zoete gamma omvat enkele heerlijke zomertaarten met verse, sappige en smaakvolle stukken seizoensfruit. Weersta jij bijvoorbeeld aan onze kersentaart (met een bodem van zanddeeg met amandelen, bedekt met een laagje flanroom, kersenpuree en verse kersen, verkrijgbaar vanaf 14 juli)? Of ga je toch liever voor onze frambozentaart (met een bodem van zanddeeg, bedekt met slagroom en een massa verse frambozen)?
Nog een onvervalste zomertaart is onze taart met abrikozen die de kleur van de zomer letterlijk op tafel tovert. Het krokante bladerdeeg en het gekaramelliseerde sap doen je vingers en duimen aflikken. Net als onze citroen-meringuetaart met smeuïge meringue en licht zurige citroenroom.
Wil je wel eens iets nieuws uitproberen? Proef dan van onze nieuwe taart met rood fruit. De bodem van amandelzanddeeg is bedekt met een puree van frambozen en munt, waarop een rijkelijke laag rood fruit prijkt (aardbeien, frambozen, granaatappelpitjes). Kers op de taart vormen hier enkele blaadjes frisse munt. Deze nieuwkomer doet met zijn zurige muntsmaken een frisse wind waaien door ons gamma zomertaarten.
Maar de zomer is uiteraard veel meer dan alleen maar fruit. Waan je in Zuid-Frankrijk met onze tarte tropézienne. Dit briochedeeg met boterroom en vanille is gemaakt op basis van een recept uit Bormes-les-Mimosas aan de Côte d'Azur.
Wat wil je nog meer? Een glaasje rosé erbij misschien?
Om het genot van onze zomertaarten nog te verhogen, bieden we ook een selectie frisse en lichte roséwijnen aan: een P’tit Pithon (Domaine Olivier Pithon) met fruitige toetsen en een ronde smaak, een frisse en fijne Freesia (Domaine Mas d’Espanet), en een rosé van het Château Pigoudet met frisse citrustoetsen.
Zomerse groenten en fruit van bij ons
Bij ons vind je smaakvolle taarten gemaakt van seizoensproducten die afkomstig zijn van bij lokale producenten. Want dat vinden wij bij Tartes Françoise belangrijk.
De courgettes en tomaten van onze hartige taarten komen van bij G.R.O.W (Growing a Resilient Organic World), een producent uit Sart-Bernard in de provincie Namen. Die Waalse coöperatieve werd opgericht door 5 vrienden die zich tot doel hadden gesteld om de bodem te vrijwaren. Ze willen mechanische ingrepen vermijden om het werk van de verschillende organismen in de bodem niet te verstoren, zodat de planten optimaal kunnen groeien. Het domein kreeg intussen het biolabel en doet ook aan permacultuur: dat wil zeggen dat ze duurzame gewassen aanbouwen waarvan ook de generaties na ons nog zullen kunnen genieten.
Voor onze zoete taarten halen we onze kersen bij Ferme Goffin, een boerderij tussen Luik en Brussel. Die produceert een tiental verschillende soorten kersen en krieken en stelt daarbij de biodiversiteit voorop. Zo zijn er midden in de boomgaarden hagen aangeplant om de populatie insecten en vogels uit te breiden die worden ingezet als natuurlijke insecticide en pesticide. Daardoor hoeven er nagenoeg geen chemische producten meer gebruikt te worden en kan er zo milieuvriendelijk mogelijk gewerkt worden.